Пеналтй аналйсис је ефикасан алат за развој прехрамбених производа. Студија случаја са лимунадама. - Gere, Attila (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Иако се пеналтй аналйсис користи за развој производа дуги низ година, њена примена је мање распрострањена. Анализа казне пружа брз и лак начин да се идентификују они сензорни атрибути који значајно утичу на преференције потрошача. Достављене информације помажу произвођачима прехрамбених производа да се усредсреде на кључне сензорне атрибуте и са њиховим побољшањем свеукупна преференција производа се повећава. Овај рад се фокусира на упознавање читалаца са анализом казне на примеру лимунаде. Три прототипа лимунаде су тестирана са 30 потрошача како би се идентификовао оптимални ниво шећера и лимуновог сока који задовољава потребе већине потрошачке групе. Резултати сугеришу да је са само три прототипа, правилан састав лако дефинисати.