UTIVAJ HIBRIDA KUKURUZA I VELIČINA SEMENA NAKON DORADE NA FIZIČKE OSOBINE SEMENA, KLIJAVOST I RAST KLIJANCA - Đokić, Dragoslav; Tabaković, Marijenka; Perić, Vesna; Poštić, Dobrivoj; Štrbanović, Ratibor; Stanisavljević, Rade (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
U ovim istraživanjima su prikazane fizičke, kvalitativne karakteristike semena i vigor klijanaca pet hibrida kukuruza; FAO 300 do FAO 600, sitne (SF)i krupne frakcije (KF) dobijene posle dorade naturalnog semena. Ispitivanja su obavljena tokom tri ciklusa.Izbor hibrida i izborom frakcija se nije moglo značajno (p ≥ 0.05) uticati na klijavost semena. Na debljinu, dužinu, širinu, masu semena, mrtva semena, nenormalne klijance, porast i masu klijanaca, hibrid i frakcije su imale značajnog (p ≤ 0.05 do p ≤ 0.001) uticaja.Između klijavosti semena značajna i pozitivnu zavisnost (p ≥ 0.001) ostvarila se porastom stabaoceta, korenka i masom klijanca, kao i sa masom 1000 semena (p ≥ 0.01) i sa debljinom semena (p ≥ 0.05). Klijavost semena sa nenormalnim klijancima ostvarila je negativno značajnu (p ≥ 0.01) zavisnost.Iz semena SF uticaj hibrida je varirao na porast stabaoceta za 0.9 cm, iz semena KF za 1.7 cm, na porast korenaka za 3.4 cm iz semena SF i za 4.2 cm iz semena KF, na masu klijanaca za 0.08 g iz semena SF i za 0.06 g iz semena KF. U proseku ispitivani hibridi semena kukuruza KF su dali za 1.18 cm više stabaoce, 2.94 cm duži korenak i veću masu klijanaca za 0.032 g.
Keywords: frakcija, hibrid, kvalitet semena iklijanca, dorada