English - Ivanišević, Mladen; Zoranović, Miodrag (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Sa ciljem redukcije ekoloških, energetskih i kvalitativnih problema na polju farminga životinjskih vrsta, laboratorija za poljoprivrednu tehniku u stočarstvu, Departmana za poljoprivrednu tehniku, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, integralno razvija sistem za vlažno prečišćavanje vazduha (VFV), i njegovu energetsku kontrolu. Cilj električnih merenja u VFV-u je određivanje trenutno i intervalno preciznih vrednosti električnih veličina, fizičkim metodama definisanih. Uređaji za električna merenja daju precizne vrednosti osnovnih električnih veličina: jačina struje, elektromotorne sile, napona, impedanse, električnog rada, snage i energije. Za pogonske elemente VFV-a presudni su prostoperiodični naponi i struje. Prostoperiodični naponi i struje određeni sa tri veličine: amplituda, frekvencija i faza. U radu su izvedeni bazni obrasci za merene veličine pogonskih elemenata VFV-a: rad naizmenične struje, snaga naizmenične struje, snaga naizmenične struje sa aktivnim otpornostima u kolu i snaga naizmenične struje sa impendansom u električnom kolu. Zastupljenost većeg broja pogonskih elemenata za parcijalne operativne radnje u vlažni-u, bazni je razlog izbora centralnog raspršivača, kao objekta metodski originalne energetske analize ovog rada. Za sveobuhvatnu realizaciju zahtevnih električnih, kinematičkih i dinamičkih merenja, obezbeđeni su merni instrumenti: trofazno električno brojilo za reaktivnu energiju, Referentno trofazno brojilo za potrošnju aktivne električne energije, niz lokalnih trofaznih i monofaznih brojila, šest digitalnih brojila za merenje napona, struje, potrošnje električne energije i faktora snage cosφ, univerzalna strujna klešta DC/AC, digitalni multimetar/oscilograf, beskontakto-kontaktni merač broja obrtaja, digitalni stroboskop, više raznovrsnih unimera, itd.