PROMENE KVALITETA SEMENA ODABRANIH SORTI PAPRIKE U TROGODIŠNJEM PERIODU - Zivkovic, Ivana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Paprika (Capsicum annuum L.) kao komercijalna vrsta obuhvata veliki broj različitih sorti i spada u najpopularnije povrće širom sveta. Promene kvaliteta semena autohtonih sorti semena paprike: Palanačko čudo, Župska rana i Kobra praćene su u trogodišnjem periodu (2019-2021). Uočeno je da je najmanja razlika u klijavosti dobijeno kod sorte Palnačko čudo (p>0.05) u trogodišnjem periodu. Župska rana je imala najbolju klijavost 2019. godine (95 %) u odnosu na Palanačko čudo i Kobru (p < 0.05). Energija klijanja kod Župske rane je značajno viša u odnosu na druge odabrane sorte, 89 % (p < 0.05). Primećeno je značajno opadanje ukupne klijavosti 2020 u odnosu na 2019 godinu (p < 0.05) i iznosila je 83 %, shodno tome i energija klijavosti je opala. Nisu detektovane fitopatogene gljive u uzorku Župske rane. Ukupna klijavost i energija značajno su opale u odnosu na predhodne dve godine (p < 0.05). Prilikom analize parametra kvaliteta 2021 godine uočena je najmanja promena kvaliteta kod sorte Palanačko čudo uključujući energiju klijavosti i vlagu. Primećen je značajan pad u klijavosti Župske rane u periodu 2019-2021 godine. Najmanji procenat fitopatogenih gljiva u trogodišnjem periodu detektovan je kod Župske rane.
Keywords: seme, paprika, parametri kvaliteta, prinos