UTICAJ PRED TRETMANA NA SEMENU I TEMPERATURE U KLIJALIŠTU NA KLIJAVOST ČETIRI PARTIJA SEMENA FESTULOLIUMA - Stanisavljević, Rade (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Vrsta pod nazivom Festulolium nastala je sredinom prošlog veka ukrštanjem dva roda: Lolium i Festuca. Usledio je period istraživanja Festulolijuma sa aspekta genetike i oplemenjivanja, proizvodnje semena, tehnologije gajenja i upotrebe. U istraživanima je prikazan uticaja pre tretmana na seme Festuloliuma: i) hlađenje na 5-7 oC tokom 3 dana, ii) nanošenje KNO3 na podlogu za klijanje semena, i treći predtretman (iii) je bio kontrolni, bez prethodnog tretmana . Nakon predtretmana (i, ii, iii), klijavost semena je ispitana na sledećim temperaturnim režimima: 20 oC/ tamno; naizmenično 20/30 (svetlo /mrak), i 30 oC/ mrak. Ispitivanja su obavljena u četiri ponavljanja, korišćeno seme je sorte Peron. Temperatura za klijanje od 30 oC uticala je na smanjenje klijavosti i povećanje mrtvog semena i nenormalnih klijavaca na svim primenjenim pred tretmaniam. Varijanta bez primene pred-tretmana je uticala na značajno nižu ukupnu klijavost u oceni kvaliteta semena Festuloliuma.. Partije semena su pokazale visok uticaj na određivanje kvaliteta semena Festuloliumaiteta semena Festuloliuma
Keywords: pred-tretmani; fesulolium; kvalitet semena