OCENA FAKTORA PROFITABILNOSTI MLINSKIH PREDUZEĆA U VOJVODINI - Tekić, Dragana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Predmet ovog istraživanja su mlinska preduzeća koja su poslovala na teritoriji Vojvodine 2019. godine. Cilj istraživanja je da se oceni profitabilnost posmatranih preduzeća, kao i finansijski indikatori koji utiču na profitabilnost. Uzet je uzorak od 23 mala i srednja mlinska preduzeća i izračunati su pokazatelji profitabilnosti: stopa povrata imovine i stopa povrata kapitala, kao i finansijski indikatori: likvidnost, zaduđenost, solventnost i produktivnost. Na osnovu izračunatih pokazatelja deskriptivne statistike utvrđeno je da je medijalna vrednost stope povrata imovine iznosila 2.58%, a medijalna vrednost stope povrata kapitala iznosila je 5.56%. Uticaj faktora na profitabilnost analiziran je primenom regresione analize, a kao zavisno promenljive u modelima figurirale su stopa povrata imovine i stope povrata kapitala. Značajnost formiranih regresionih modela testirana je primenom analize varijanse regresije i utvrđeno je da je model koji sadrži stopu povrata imovine statistički značajan, dok model koji sadrži stopu povrata kapitala kao zavisno promenljivu nije statistički značajan. Od posmatranih faktora profitabilnosti kao značajan izdvojio se jedino indikator zaduženosti.
Keywords: profitabilnost, mlinska preduzeća, prehrambena industrija, regresiona analiza, Vojvodina