IDEJNI PROJEKAT GENERATORA ANALOGNOG DISKRETNOG UNIFORMNOG ŠUMA - Radonjić, Aleksandar (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U radu je predložen potpuno novi i originalni princip generisanja analognog diskretnog uniformnog šuma. On, bar za red veličine, proširuje propusni opseg instrumenta u kojem se primenjuje i njegovi odmerci su analogni, dakle, neograničeno visoke rezolucije. U radu je data principijelna šema generatora šuma koja pokazuje kako se može, kao primarni izvor šuma, primeniti ugljeni otpornik. Pored toga, u radu su objašnjene i granice u kojima je šum generisan. Pokazano je da one zavise od dozvoljenog stepena izobličenja, primenjenog linearnog pojačanja i standardne devijacije šuma u otporniku. U dodatku rada je dato strogo izvođenje nekoliko relacija: relacije koja opisuje kvadratnu zavisnost funkcije gustine raspodele verovatnoće u okolini nulte vrednosti šuma, relacije koja opisuje srednju vrednost funkcije gustine raspodele šuma, i relacije koja opisuje granice funkcije gustine raspodele vrovatnoće i njihov odnos prema srednjoj vrednosti šuma. U dodatku je, takođe, prikazana i preciznija majorantna definicija faktora izobličenja uniforme raspodele. Stohastička digitalna merna metoda je dosad najtačnija merna metoda za merenja energije, a generator diskretnog digitalnog šuma, u najtačnijoj standardnoj varijanti metode, je i najskuplji deo instrumenta. To je, uz proširenje frekventnog opsega, bio glavni motiv za formulisanje alternativnog i potencijalno naprednijeg rešenja.