NOVA METODA ZA ESTIMACIJU PARAMETARA SLOŽENO-HARMONIJSKOG ENERGETSKOG SIGNALA - Petrović, Predrag (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U radu je predložena potpuno nova procedura za esimaciju kako noseće frekvencije, tako i amplitude i faze harmonijskih komponenti energetskog signal koje je predmet procesiranja, kroz sistematski i analitički pristup. Postignuto je smanjenje kompleksnosti u procesiranju kroz potpuno nove svedene analitičke izraze, čime se omogućuje brza estimacija uz malu numeeričku grešku. Čiste sinusne komponente su izdvojene iz ulaznog složeno-harmonjskog signala uz upotrebu filtara sa konačnim impulsnim odzivom (FIR). Predloženi algoritam je zasnovan na parcijalnoj derivaciji procesiranog signala, uz dodatnu težinsku estimacionu proceduru, kako bi se izvršio obračun frekvencije, amplitude i faze složeno-harmonijskog signala. Predloženi algoritam se može upotrebiti u procesu signalne rekonstrukcije, estimacije spektra, sistemkoj identifikaciji, kao i u drugim bitnim problemima vezanim za procesiranje signala. Rezultati simulacije su potvrdili efektivnost predloženog algoritma.
Keywords: frekvencijski ograničen signal, noseća frekvencija i estimacija Furijeovih koeficijenata, signalna rekonstrukcija, filter sa konačnim impulsnim odzivom-(FIR) filter