PRIMENA IOT REŠENJA U PLASTENICIMA SA CILJEM SMANJENJA POTROŠNJE ELEKTRIČNE ELERGIJE - Šaš, Milan; Pejić, Dragan (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U ovom radu je prikazan razvijeni prototip sistema, projektovanog na bazi Internet of Things rešenja, koji ima za cilj smanjenje potrošnje električne energije pri postizanju željenih uslova za rast i razvoj biljaka koje se nalaze u plasteniku. Fizičke veličine nad kojima se vrši monitoring jesu temperatura, relativna vlažnost vazduha, nivo osvetljenja i vlažnost zemljišta. U prototipu su realizovana tri merna noda koja su raspoređena u plasteniku i sakupljaju podatke o merenim veličinama, obrađuju ih i, putem bežične komunikacije, šalju do prijemnika. Prijemnik, po pristizanju podataka, dalje podatke prosleđuje aplikaciji koja se nalazi na računaru. Aplikacija, napisana u Python programskom jeziku, obrađuje pristigle podatke i prikazuje ih krajnjem korisniku, koji može da izabere automatsko ili ručno upravljanje uređajima. Pored prikazivanja podataka i upravljanja uređajima aplikacija omogućava krajnjem korisniku postavljanje alarma za svaku merenu veličinu, prikaz istorije merenja kao i logovanje podataka za dalju obradu. Sistemi kojima se upravlja unutar plastenika su sistemi za grejanje, navodnjavanje, osvetljenje, ventilaciju. Uređaji su povezani na relejni modul koji je dalje povezan na prijemnik. Kada je potrebno promeniti stanja uređaja aplikacija šalje naredbu prijemniku koji postavlja releje u zadata stanja. Upotrebom ovakvog sistema krajnji korisnik može da obezbedi željene uslove u plasteniku sa minimalnom potrošnjom električne energije.
Keywords: prototip; plastenik; regulacija; aplikacija; Python