MERENJE KOMPONENTI ELEKTRIČNE SNAGE PO STANDARDU IEEE 1459-2010 - Kušljević , Miodrag; Poljak, Predrag; Tomić, Josif (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Merenje u nesinusoidalnim uslovima je u centru istraživanja i mnogo se napora ulaže da se pojam reaktivne snage star više od sedamdeset godina definiše na nov način. Postoji niz pristupa rešavanju problema definisanja snaga i/ili pokušaja koncipiranja merne instrumentacije za merenje snaga u sistemima naizmenične struje pod nesinusoidalnim uslovima. Jedini standard koji se odnosi na specifične zahteve za tačnost i odgovarajuće uslove testiranja u prisustvu harmonijskih izobličenja je IEEE Std. 1459–2010, koji ne daje definiciju reaktivne snage u nesinusoidalnim uslovima. Koncept ovog IEEE standarda je baziran na razdvajanju snage na fundamentalni i nefundamentalni deo. U literaturi su prisutne različite tehnike za implementaciju standarda IEEE Std. 1459–2010. Ovaj standard je implementiran pomoću dva osnovna prilaza: (1) dvostepeni algoritam sa estimacijom harmonijskih spektara naponskog i strujnog signala u prvom koraku i računanjem nepoznatih komponenti snage u drugom koraku i (2) filterska implementacija kombinovana sa Clarke–Park transformacijom u slučaju trofaznog sistema.U radu je prikazana nova metoda za merenje električnih veličina definisanih standardom IEEE 1459-2010 koristeći drugi pristup. Ključni elementi su adaptivni pojasni i niskopropusni FIR filteri koji izdvajaju fundamentalnu i jednosmernu komponentu. U radu su korišćene tehnike oversemplinga i decimacionih filtera, čime se izbegavaju problemi vezani za osetljivost na zaokruživanje koeficijenata FIR kaskadnih filtera velikog reda, smanjuje obim numeričkih računanja i povećava tačnost merenja. Estimacija simetričnih komponenti vrši se pomoću matrice adaptivnih faznih korektora. U cilju procene performansi algoritma izvršene su računarske simulacije i dati njihovi rezultati.
Keywords: Standard IEEE 1459-2010, merenje snage, cascaded-integrator-comb (CIC) filter, oversampling, filter sa konačnim impulsnim odzivom (FIR) filter, adaptivni fazni korektor, simetrične komponente.