PRIMENA DVOBITNIH DITEROVANIH FURIJEOVIH BAZISNIH FUNKCIJA U MERENJU ELEKTRIČNE ENERGIJE - Đorđević Kozarov, Jelena; Juhas, Atila; Pejić, Dragan; Sovilj, Platon; Vujičić, Vladimir (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U radu je definisan i detaljno opisan algoritam generisanja digitalnih dvobitnih Furijeovih bazisnih funkcija (DDFBF) koje se koriste u dvobitnom stohastičkom digitalnom procesoru diskretne Furijeove transformacije (DFT) visokog reda. Na osnovu teorijskog kriterijuma granične preciznosti i norme i ortogonalnosti, simulacijom i eksperimentalno je potvrđena ortonormiranost DFT sa 32 harmonika. Simulacija je izvedena u Python-u, dok je eksperimentalna potvrda dobijena primenom dvostrukog trofaznog analizatora snage tipske oznake MM2 i četvorostrukog trofaznog analizatora snage tipske oznake MM4, koji su vršili nadzor tokova električne snage i energije i detektovali neregistrovanu električnu energiju. Time je teorijski i eksperimentalno dokazana korektnost opisanog algoritma generisanja DDFBF. Eksperiment je bio veoma detaljan i sveobuhvatan, i za normiranost, i za oba tipa ortogonalnosti. Izveden je u po 236800000 tačaka u svakoj od tri varijante ortonormiranosti. Slaganje teorijske i eksperimentalne preciznosti je vrlo  prihvatljivo i sa velikom pouzdanošću se može reći da je predloženi algoritam generisanja DDFBF korektan. Njime generisane DDFBF se bez ikakvih ograničenja, mogu koristiti u merenju električne snage i energije po najnaprednijem svetskom standardu – „IEEE Std. 1459 2000 – 2010“. Elektronskih brojila, koja mere električnu energiju po ovom standardu, na našem tržištu još uvek nema, ali su ona – „pred vratima“. Ona koriste diskretnu Furijeovu transformaciju visokog reda. Nju, na bar tri fazna napona i na tri fazne struje i struju u nuli, mogu da izvrše u realnom vremenu samo još uvek vrlo skupi i komercijalno teško dostupni mikroprocesori i mikrokontroleri. Dvobitni pristup tom problemu otvara nove i velike mogućnosti pojednostavljenja i pojeftinjenja njegovog rešenja.
Keywords: Furijeova transformacija; Stohastika; Diter; Stohastička digitalna merna metoda