UTICAJ ELEKTROSTATIČKOG POLJA NA PARAMETRE KLIJANJA SOJE - Mamlić (Miladinov), Zlatica J; Dozet, Gordana; Mamlić, Goran; Vasiljevic, Sanja; Đukić, Vojin; Katanski, Snežana; Bajagić, Marija (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Cilj rada je bio da se ispita uticaj elektrostatičkog polja na vigor semena (VI), srednju brzinu klijanja (MGR) i koeficijent srednje brzine klijanja (CVG) pet genotipova soje. Testiranje je sprovedeno u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo na semenu pet sorti soje: Sava, NS 2024, NS 1347, NS 3127, i NS Blackstar. Seme je bilo izloženo različitim vrednostima jednosmerne struje (DC) napona: 0 V (kontrola), 3 V, 6 V i 9 V, u trajanju od 0 min (kontrola), 1 min i 3 min. Nakon toga seme je stavljeno na naklijavanje na temperaturi od 25°C u trajanju od osam dana, a posle toga utvrđene su vrednosti parametara klijanja. Rezultati analize su pokazali značajan uticaj elektrostatičkog polja na na VI, MGR i CVG u zavisnosti od genotipa i napona. Najbolji uticaj na sve parametre klijanja ostvaren je kod genotipa NS 2024. Primenom elektrostatičkog polja od 6 V ostvaren je najbolji efekat kod svih ispitivanih parametara. Vigour index (VI)  je povećan za 19,75%, dok su mean germination rate (MGR) i coefficient of velocity of germination (CVG) za 5.22% više u odnosu na kontrolu. Pored toga, rezultati su pokazali da je potrebno utvrditi tačnu kombinaciju napona i vremena ekspozicije za određeni genotip, jer u suprotnom dolazi do značajnog pogoršanja parametara kvaliteta semena.            Ključne reči: elektrostatičko polje, vigor indeks, MGR, CVG, soja.
Keywords: elektrostatičko polje, vigor indeks, MGR, CVG, soja