VODIČ ZA IZBOR PRAVOG AGRI FOTONAPONSKOG SISTEMA ZA MONTAŽU - TABAKOVIC, Momir; Keseric, Mihajlo (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Cilj ovog rada je kreiranje vodiča za izbor i planiranje agrofotonaponskog montažnog sistema.Analizirani su montažni sistemi dostupni na tržištu i odabrani oni koji se mogu koristiti u agrofotonaponskim sistemima. Budući da na tržištu postoji mnogo sistema za montažu i da među njima nema tehničkih razlika, u ovom radu su odabrana i opisana četiri sistema. Sistemi su oni koje gotovo svaki proizvođač nudi u modifikovanom obliku.Tri od četiri sistema proizvodi isti proizvođač "ZIMMERMANN PV-Stahlbau GmbH & Co. KG", dok preostali sistem proizvodi proizvođač "Nekt2Sun GmbH" . Kroz ovo prikupljeno znanje o sistemima za montažu, bilo je moguće napraviti upitnik, koji je potom poslat poljoprivrednicima. Online upitnik je poslat putem elektronske pošte željenoj ciljnoj grupi širom Austrije. Poslat je što većem broju farmera kako bi se dobila velika baza podataka. Podaci dobijeni iz upitnika omogućili su kreiranje smernica za podršku tehničarima u planiranju novih Agri-PV sistema.
Keywords: Engleski