DETERMINATION OF THE FUNCTIONAL PROPERTIES OF VARIETIES OF NEW RICE FOR AFRICA (NERICA) RELEVANT TO ITS PROCESSING - Chukwuka, Eze Paul (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Pirinčano brašno se može primeniti u više vrsta hrane, ili direktno koristiti kao prehrambena zamena, a to može uticati na konačni kvalitet proizvoda. Cilj u ovom istraživanju je da se utvrde funkcionalna svojstva nekih odabranih novih sorti za Afriku NERICA, odnosno FARO 44, FARO 52, FARO 57, FARO 60 i FARO 61. Dobijeni rezultati su pokazali da funkcionalna svojstva, kao što su kapacitet apsorpcije vode (VAC), moć bubrenja, indeks rastvorljivosti u vodi (VSI), nasipna gustina, kapacitet apsorpcije ulja (OAC) i kapacitet pene, kretali su se od 251,74 do 298,51 (%); 7,42 do 8,41 (g/g); 10,01 do 12,27 (%); 0,92 do 1,00 (%); 0,45 do 1,36 (%); i 7,29 do 11,76 (%) respektivno. Svi zabeleženi uzorci su se značajno razlikovali (p < 0,05). FARO 61 je zabeležio najvišu tačku od 298,51 (%) i 1,36 (%), u VAC i OAC respektivno. Dok je FARO 57 zabeležio najveću moć bubrenja od 8,41 (g/g). Ovi utvrđeni rezultati funkcionalnih svojstava uzoraka brašna NERICA, biće korisni u određivanju njihove pogodnosti u prehrambenoj i drugim relevantnim industrijama jer su uzorci brašna pokazali kvalitetan spektar funkcionalnih svojstava što ih čini pogodnim za takve aktivnosti.
Keywords: NERICA, funkcionalna svojstva, pirinač, prehrambena industrija, centar za pirinač.