ЕЛЕКТРИЧНА СВОЈСТВА МУНГ ПАСУЉ (Вигна Радиата Л.) - Novák, Ján (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Овај рад садржи резултате мерења електричних својстава мунг пасуљ(Вигна радиата Л.). Проводљивост и релативнапропусност главни су параметри електричних својстава диелектричног материјала. Електрична својства узорака зрна пасуљанису довољно измјерена, а циљ овог рада био је извршити мјерење ових својстава. Мерења су вршена под променљивим садржајемвлаге и учесталошћу електричног поља од 0,1 кХз до 200 кХз за проводљивост и у опсегу од 1 МХз до 16 МХз за релативнупермитивност, користећи РЛЦ метар и К метар, респективно. Закључено је да се релативна пропусност и проводљивост повећавајуса повећањем садржаја влаге, отпор, импеданса, тангента губитака, а релативна пермитивност опада са повећањем фреквенцијеелектричног поља.
Keywords: релативна пермитивност, електрични отпор, проводљивост, мунг пасуљ