PRIMENA BIOFILMOVA ZA ZA ODRŽIVOST JESTIVIH ULJA - Popović, Senka (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Jestiva ulja predstavljaju visoko nutritivan elemenat humane ishrane, zbog izvora energije i visokog sadržaja liposolubilnih vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Oksidacija nezasićenih masnih kiselina, koje su u velikoj meri zastupljene u jestivom ulju, je jedan od najvažnijih razloga koji ograničava rok trajanja proizvoda na bazi ulja i masti. Ovi prehrambeni proizvodi spadaju u grupu lako kvarljivih namirnica, te zahtevaju pažljiv odabir uslova skladištenja, pakovanja i čuvanja i potrebno im je zaštitno sredstvo protiv autooksidacije i hemijskog kvarenja tokom naznačenog roka trajanja. Iz navedenih razloga, ulažu se napori u razvoju aktivnih ambalažnih materijala, koji će sprečavajući interakciju kisonika i ostalih uticaja spoljašne sredine, doprineti produžetku roka trajanja proizvoda industrije ulja. Polimerni ambalažni materijali, koji su na tržištu najčešće zastupljeni za pakovanje ove vrste proizvoda sintetisani su iz neobnovljivih izvora, sa dugim životnim ciklusom, te značajno opterećuju životnu sredinu. Kao alternativa upotrebi sintetskih polimera, koji imaju loš ekološki status je upotreba biorazgradivih polimera, koji sve više dobijaju na značaju, jer su po funkcionalnosti slični tradicionalnim polimerima, ali su ekološki podobniji. Biorazgradivi materijali, prirodnog porekla su razgradivi (biopolimeri), a poseduju i dobra barijerna svojstva, te imaju potencijal za pakovanje prehrambenih proizvoda osetljivih na prisustvo kiseonika iz vazduha. Pored toga, biopolimeri su dobri nosioci aktivnih agenasa, te je moguće postići antioksidativni efekat pakovanjem ulja u različite biopolimerne filmove. U radu je dat pregled dosadašnjih istraživanja u oblasti primene biopolimernih materijala za pakovanje različitih vrsta jestivih ulja.
Keywords: jestivo ulje, oksidacija ulja, aktivna ambalaža, biopolimerni filmovi