PROIZVODNO-EKONOMSKI POKAZATELJI PROIZVODNJE KUKURUZNE SILAŽE U BOSNI I HERCEGOVINI - Falan, Vedad; Mujčinović, Alen; Bećirović, Emir (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Najkvalitetnija silaža dobiva se od kukuruza (kukuruzna silaža) koja je najzastupljenije kabasto hranjivo u stočarstvu, a posebno u ishrani goveda. Nedostatak kukuruzne silaže u ishrani goveda može se nadomjestiti samo koncentrovanim hranivima, koja su znatno skuplja, međutim ovo je veoma česta praksa primjenjena u animalnoj proizvodnji u BiH. Radi navedenog, cilj ovog rada je utvrditi ekonomsku isplativost proizvodnje kukuruzne silaže na području BiH. Primarni podaci za ovo istraživanje su prikupljeni na osnovu polustruktuiranog intervjua sa predstavnicima poljoprivrednog gazdinstva “Farma Spreča” Kalesija, koja proizvodi silažni kukuruz na površini od 500 ha. Na osnovu prikupljenih podataka sastavljene su obračunske analitičke kalkulacije za proizvodnju kukuruzne silaže. Na osnovu kalkulacija su utvrđeni obimi i troškovi proizvodnje za ukupnu površinu i površinu po ha. Procjena vrijednosti proizvodnje je utvrđena na osnovu tržišne cijene kukuruzne silaže, te su na kraju utvrđeni pokazatelji finansijskog rezultata i ekonomičnosti za period 2014-2019 godina. U posmatranom periodu došlo je do povećanja površina na kojima se uzgaja kukuruzna silaža od čak 61,29%, međutim ostvareni obim proizvodnje kukuruzne silaže nije pratio rast površina, te je ostvaren blagi rast od 6,26%. Posmatrani pokazatelj ekonomičnosti bilježi blagi pad od 6,38% što ukazuje na potencijalne probleme vezane za produktivnost. Na osnovu navedenog, može se reći da proizvodnja silažnog kukuruza u BiH bilježi pozitivne finansijske performanse, ali da nizak obim proizvodnje i pored snažnog rasta zasijanih površina ukazuje na potrebu za tehničko-tehnološkim unapređenjem, a sa ciljem unapređenja ukupnih performansi poslovanja ali i sektora u cjelini.
Keywords: kukuruzna silaža, animalna proizvodnja, ekonomska analiza, upravljanje troškovima