UTICAJ PRIMESA U NATURALNOM SEMENU LUCERKE I CRVENE DETELINE NA PROCES ČIŠĆENJA SEMENA - Đokić, Dragoslav (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U radu su prikazani rezultati ispitivanja pri procesu čišćenja na mašinama za čišćenje pet različitih partija naturalnog semena lucerke i pet različitih partija naturalnog semena crvene deteline. Naturalno seme lucerke i crvene deteline bilo je čistoće od 75 % do 77 %. Eksperiment je izveden u centru za doradu semena Instituta za krmno bilje u Kruševcu. Da bi se dobile dovoljne količine kabaste stočne hrane od ove dve krmne biljke potrebno je obaviti kvalitetnu setvu. Seme za setvu ovih biljaka mora da bude čisto, bez korova i stranih primesa, visoke čistoće, klijavosti i genetske vrednosti. Čišćenje semena se obavlja na različitim mašinama koje rade na principu razlika u fizičkim osobinama semena. Naturalno seme lucerke i crvene deteline u sebi sadrži osim semena osnovne kulture i seme drugih biljnih vrsta, primese organskog i neorganskog porekla, kao i različite korove koji značajno utiču na proces dorade. Sa povećanjem korova i primesa povećavaju se gubici i vreme dorade semena. Osnovni pokazatelji efikasnosti mašina pri procesu čišćenja semena bili su kvalitet i količina semena dobijenog na kraju procesa dorade semena. Značajni parametri koji definišu karakteristike mašina za čišćenje semena lucerke i crvene deteline su: količina čistog semena, seme korova, seme ostalih kultura, inertne materije, količina čistog dorađenog semena, gubici semena i randman dorade. Dobijeni rezultati omogućavaju da se izvrši pravilno podešavanje mašina i opreme u procesu čišćenja semena, u zavisnosti od količine i vrste korova i ostalih primesa koje se nalaze u naturalnom semenu lucerke i crvene deteline.
Keywords: primese, lucerka, crvena detelina, oprema, čišćenje