UTICAJ POREKLA I KRUPNOĆE SADNOG MATERIJALA KROMPIRA NA MORFOLOŠKE OSOBINE SEMENSKE KRTOLE - Poštić, Dobrivoj; Štrbanović, Ratibor; Broćić, Zoran; Popović, Tatjana; Marković, Sanja; Jelušić, Aleksandra; Stanisavljević, Rade (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Cilj istraživanja bio je da se utvrdi uticaj porekla i krupnoće sadnog materijala krompira na morfološke osobine semenske krtole. Objekat ispitivanja bile su tri sorte krompira: dve srednje rane (Aladin i Njutn) i srednje kasna (Dezire). Sadni materijala dobijen je paralelnom proizvodnjom semenskog krompira sproveden je tokom 2016. godine u dva lokaliteta različite nadmorske visine: Guča 350 m i Sjenica-Pešter 1300 m. Ogled je izveden 2017. godine u fitotronu kao trofaktorijalni ogled u 4 ponavljanja. Uzoraci od po 40 krtola tri semenske frakcije (40 ± 5g), (60 ± 5g) i (80 ± 5g) sve tri sorte sa oba lokaliteta naklijavane su standardnom evropskom metodom. Poreklo i krupnoća sadnog materijal su vrlo značajno (р
Keywords: krtola krompira, sadni materijal, klica