ENERGETIKA U POLJOPRIVREDI: KULTURNI OBRAZAC KAO KAMEN SPOTICANJA ILI VETAR U LEĐA - Lečić, Rajna; Nikolić, Slavka (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Konkurentnost je ključna pretpostavka povećanja blagostanja bilo koje zemlje. Srbija se, posmatrano poslednjih desetak godin, ne može pohvaliti visokim nivoom konkurentnosti. Ono što posebno zabrinjava je da se na vrhu liste predloga Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za unapređenje konkurentnosti Srbije nalaze inovacije, naglašavajući da vrednosti faktora inovativnosti i poslovne sofisticiranosti ukazuju da Srbija u ovom subindeksu konkurentnosti zaostaje čak i u odnosu na zemlje EU koje ostvaruju najniže vrednosti ovog indikatora. Zastupajući stav da je održivi razvoj sinergetski efekat i zajednički imenitelj energetike, poljoprivrede i ekologije, da je stanje resursa vezanih za energetiku i poljoprivredu u Srbiji bolje od njihove efektivnosti, pa samim tim i efektivnosti koju bi mogla da dostigne, uvešćemo u razvojnu jednačinu kulturu i pokušati da razloge ovakvog stanja stvari sagledamo kroz optiku vladajućeg kulturnog obrasca Srbije. Kulturni obraci koji karakterišu srpsku kulturu su: visoka distanca moći, visoko izbegavanje neizvesnosti, kolektivizam, ženske vrednosti i kratkoročna perspektiva. Kakve implikacije izazivaju ovakve osobenosti srpskog kulturnog obrasca? Koje negativne aspekte imaju na razvoj i njegove efekte. Da li određene dimenzije kulture mogu da potpomognu razvojne potencijale? Ovo su samo neka od pitanja kojima je neophodna stručna rasprava.
Keywords: kulturni obrazac; energetika u poljoprivredi; konkurentnost; efektivnost