ANALIZA FINANSIJSKOG POLOŽAJA MLINSKIH PREDUZEĆA U VOJVODINI - Tekić, Dragana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Analiza finansijskog položaja, tj. rizika bankrotstva dobija sve veći značaj u današnjoj ekonomiji, jer su za njene rezultate zainteresovane sve strane u poslovanju. Osnovu analize finansijskog položaja čine finansijski izveštaji, na osnovu kojih se izračunavaju određeni racio pokazatelji koji su neophodni za primenu različitih modela za ocenu finansijskog položaja, tj. rizika bankrotstva preduzeća. Rezultat dosadašnjih istraživanja jesu mnogobrojni modeli za ocenu finansijskog položaja preduzeća. Predmet ovog istraživanja je finansijski položaj mlinskih preduzeća u Vojvodini.  Konkretni cilj istraživanja je da se da ocena finansijskog položaja, odnosno procena rizika od bankrotstva mlinskih preduzeća srednje veličine u AP Vojvodini. Opšti cilj rada je poređenje primenjenih modela za ocenu finansijskog položaja. Osnov analize čine finansijski izveštaji posmatranih preduzeća u periodu od 2015. do 2019. godine. Ocena finansijskog položaja izvršena je primenom dva modela: Altmanovog Z-score modela i Kralicek Quick test modela. Ovi modeli koriste standardne finansijske racio pokazatelje kako bi ocenili rizik bankrotstva preduzeća, odnosno njihovu finansijsku stabilnost i profitabilnost. Dobijeni rezultati sugerišu da se kao najuspešnije preduzeće izdvojilo preduzeće MLINTEST, a da se kao preduzeće sa najlošijim finansijskim položajem izdvojilo preduzeće KIKINDSKI MLIN. Oba modela dala su slične rezultate, te se preporučuje njihova dalja upotreba prilikom ocene finansijskog položaja mlinskih preduzeća u Vojvodini.
Keywords: Altman Z-skor, Kralicek Quick test, mlinska preduzeća, bankrotstvo