UPRAVLJANJE SAOBRAĆAJEM NA UNUTRAŠNJIM VODNIM PUTEVIMA PRIMENOM FUZZY LOGIKE - Bugarski, Vladimir (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Inteligentne infrastrukture i „pametni semafori“ već neko vreme se koriste u drumskom saobraćaju. Međutim, upotreba računarske inteligencije u saobraćaju na unutrašnjim vodnim putevima još uvek je u povoju. Organizacija saobraćaja u zoni brodske prevodnice mora biti rezultat kompromisa između racionalnog korišćenja prevodnice (potrošnja vode, struje i dr.) i minimizacije vremena zadržavanja plovila koja čekaju na prevođenje. U ovom radu prikazan je novi metod upotrebe fazi logike za kreiranje fazi ekspertskog sistema (FES) koji se može koristiti kao sistem za podršku u odlučivanju ili kao „pametni“ upravljački sistem za direktno upravljanje semaforskom signalizacijom u zonama brodskih prevodnica i jednosmernih deonica na unutrašnjim vodnim putevima. FES-BP (primena kod brodskih prevodnica) kreiran je na modelu jednokomorne dvosmerne brodske prevodnice. Sistem odlučuje kada će prevođenje biti izvršeno u zavisnosti od trenutnih zahteva i redova čekanja. Predloženi sistem može se koristiti na više načina: kao deo upravljačkog sistema u automatskom ili poluautomatskom režimu rada; kao podrška u odlučivanju kod klasičnog operatorskog upravljanja prevodnicom ili kao platforma za obuku novih prevodničara. FES-JD (primena kod jednosmernih deonica) je kreiran za model kanalske mreže sa deonicama na kojima je zbog ograničenja širine dozvoljen jednosmerni saobraćaj plovila, u vidu naizmeničnog propuštanja plovila po smerovima. Ispitane su različite gustine saobraćaja od 10 do 90 plovila na dan i različite dužine jednosmernih deonica od 2 km do 24 km. FES-JD se pokazao kao inteligentni sistem za upravljanje semaforskom signalizacijom. Pokazana su značajna poboljšanja u odnosu na klasično semaforsko upravljanje sa fiksnom dužinom trajanja zelenog i crvenog svetla.
Keywords: upravljanje saobraćajem, unutrašnji vodni putevi, semaforska signalizacija, fazi ekspertski sistem