SPECIFIČNOSTI PROIZVODNJE I DORADE SEMENA SOJE U 2019. GODINI - Kostić, Miladin (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Iako su proizvodnju soje u 2019. godini pratili brojni problemi, na kraju možemo da kažemo da je bila uspešna kako po zasejanim površinama tako i po ostvarenom prinosu. Žetva soje započela je krajem avgusta. Prijem semena u doradnim centrima obavljen je bez većih problema zahvaljujući dobro pripremljenoj opremi i dobroj organizaciji prijema semena. Kvalitet naturalnog semena bio je veoma dobar sa zanemarljivo malim prisustvom zelenih i nedozrelih zrna. Vlažnost požnjevenog semena bila je u rasponu od 7,1% do 14,1% dok je oko 65% semena zaprimljeno sa vlažnošću iznad 10%. Zahvaljujući ovakvoj vlažnosti, nije bilo potrebe za sušenjem semena što je jako važno s obzirom na činjenicu da se sušenjem soje kvalitet može smanjiti. Klijavost semena, kao najvažniji parametar kvaliteta, bila je u rasponu između 82% i 96%. Treba istaći da je 97% semena požnjeveno sa klijavošću većom od 85% dok je oko 65% semena imalo klijavost iznad 90%. Masa 1000 zrna u proseku je iznosila oko 160 g. Na osnovu zaprimljenih količina semena u doradnim centrima može se reći da će količina semena nakon dorade biti dovoljna za setvu soje u 2020. godini. Dorada semena soje počela je na vreme i bez većih problema. Ostvarena čistoća dorađenog semena bila je u proseku 99,4%. Od ukupne količine dorađenog semena oko 72% semena imalo je klijavost veću od 85%, dok je oko 50% semena imalo klijavost iznad 90%. Ostvareni kvalitet semena bio je bolji u odnosu na 2018. godinu.