POTENCIJAL ANTAGONISTA Bacillus spp. ZA SUZBIJANJE FITOPATOGENA Xanthomonas euvesicatoria - Pajčin, Ivana; Vlajkov, Vanja; Rončević, Zorana; Dodić, Jelena; Grahovac, Mila; Ignjatov, Maja; Grahovac, Jovana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Bakterijski patogeni Xanthomonas euvesicatoria predstavljaju glavne uzročnike bakteriozne pegavosti, stoga predstavljaju značajan problem u poljoprivrednoj praksi usled izazivanja velikih gubitaka prinosa u proizvodnji paprike i paradajza. Uobičajena sredstva za suzbijanje i kontrolu ovih fitopatogena predstavljaju preparati na bazi bakra. Međutim, razvoj rezistentnosti prema pesticidima na bazi bakra doveo je do zaokreta u polju suzbijanja ovih patogena ka primeni biopesticida, odnosno bioloških kontrolnih agenasa. Bakterije roda Bacillus i njihovi metaboliti sa izraženom antimikrobnom aktivnošću protiv ciljanih fitopatogena predstavljaju najperspektivnije aktivne komponente biokontrolnih preparata za zaštitu bilja. U ovom istraživanju nekoliko sojeva roda Bacillus ispitano je sa ciljem odabira antagonista dovoljno efikasnih u suzbijanju sojeva Xanthomonas euvesicatoria, koji su izolovani sa listova paprike sa simptomima bakteriozne pegavosti. Prilikom testiranja antimikrobne aktivnosti uzoraka kultivacionih tečnosti, koji sadrže i biomasu testiranih antagonista, najbolji rezultati u suzbijanju testiranih fitopatogena su postignuti primenom izolata Bacillus sp3. Sa druge strane, prilikom testiranja antimikrobne aktivnosti supernatanata oslobođenih biomase antagonista, koji sadrže samo produkovana antimikrobna jedinjenja, izolati Bacillus sp1 i Bacillus sp2 su pokazali najveću antimikrobnu aktivnost protiv fitopatogena Xanthomonas euvesicatoria. Rezultati ovog istraživanja predstavljaju osnovu za dalji razvoj bioprocesnih rešenja za proizvodnju biopesticida na bazi biomase ili antimikrobnih jedinjenja koja proizvode antagonisti roda Bacillus, a koji pokazuju visoku efikasnost u suzbijanju bakteriozne pegavosti paprike.