ANALIZA I PREDVIĐANJE PROIZVODNIH OBELEŽJA VAŽIJIH VRSTA ŽITA U SRBIJI - Novković, Nebojša (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Predmet istraživanja u ovom radu su proizvodna obeležja, odnosno površine, godišnja proizvodnja i prinosi najzastupljenijih vrsta žita u Srbiji u intervalu od 2005 do 2018. godine. Cilj istraživanja je da se utrvdi obim, stabilnost i tendencije proizvodnih parametara proizvodno i ekonomski najvažnijih vrsta žita i da se na osnovu toga predvidi njihova promena u periodu od narednih pet godina (2019-23). Analizirani su: kukuruz, pšenica, ječam, ovas, raž i tritikale. Kukuruz ima veoma stabilne površine i tendenciju blagog smanjenja. Prozvodnja je manje stabilna, što je posledica variranja prinosa i ima slabo izraženu tendenciju pada. Pšenica je daleko stabilnija po svim posmatranim parametrima. Svi proizvodni parametri imaju tendencije blagog povećanja. Od ostalih žita jedino tritikale ima pozitivne tendencije kod sva tri obeležja, dok kod ostalih površine se smanjuju, a prinosi rastu, što za posledicu ima rast proizvodnje kod ječma i pad proizvodnje kod ovsa i raži.