SIROVI GLICEROL INDUSTRIJE BIODIZELA KAO SIROVINA ZA PROIZVODNJU KSANTANA - Danilović, Nikolina (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Ubrzana ekspanzija industrije biodizela tokom poslednjih nekoliko decenija rezultovala je različitim ekološkim problemima usled odlaganja velikih količina netretiranih efluenata, naročito sirovog glicerola. Kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu, predložene su brojne strategije za upravljanje sirovim glicerolom koje su u skladu sa konceptom održivog razvoja. Među njima je biosinteza ksantana jedno od perspektivnih rešenja. Prvi korak u razvoju postupka proizvodnje ksantana na sirovom glicerolu je skrining proizvodnih mikroorganizama. Stoga je cilj ovih sitraživanja bio ispitivanje mogućnosti proizvodnje ksantana na medijumu čija je osnova sirovi glicerol primenom različitih Xanthomonas campestris sojeva. U okviru eksperimentalnog dela, izvedena je kultivacija četiri soja Xanthomonas campestris izolovana sa listova različitih biljaka iz porodice kupusnjača (CB, CF, 12-2 i Xp3-1) na medijumu sa sirovim glicerolom kao izvorom ugljenika. Biosinteza ksantana izvedena je u Woulff-ovim bocama zapremine 2,0 l u aerobnim uslovima, submerznom tehnikom kultivacije, pri optimalnim vrednostima procesnih parametara u toku 168 h. Reologija kultivacionog medijuma, količina proizvedenog ksantana i stepen konverzije važnih nutrijenata su određeni kako bi se ispitala uspešnost izvedenih bioprocesa. Pseudoplastično ponašanje svih medijuma, dobijene vrednosti za količinu ksantana (5,22-7,67 g/l) i stepeni konvezije sirovog glicerola, ukupnog azota i ukupnog fosfora (34,44-57,61%, 23,04-30,35% i 18,20-22.28%, respektivno) ukazuju na to da sirovi glicerol, nakon dodatne optimizacije bioprocesa, može biti pogodna sirovina za proizvodnju ksantana u uvećanim razmerama, što ukazuje da rezultati dobijeni u ovim istraživanjima predstavljaju osnovu za potencijalnu industrijalizaciju ispitivanog biotehnološkog postupka.