POREĐENJE GODIŠNJEG URAVNOTEŽENJA SNAGE FOTONAPONSKIH MODULA - Bilčík, Matúš (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
U članku su prikazani rezultati istraživanja usredsređeni na prepoznavanje uticaja promena ugla nagiba na uravnoteženje snage fotonaponskih (PV) sistema. Cilj je bio ustanvljavanje razlika u promeni snage za dve različite vrste fotonaponskih modula - dvofazni i monofacijalni. Upoređeni su rezultati balansiranja snage za PV module instalisane na krovu sa uglom nagiba 25 ° i 90 °. Na kraju su simulirane promene snage modula instaliranih na krovu sa različitim crnim i belim površinama. Izmereni podaci prikupljeni su pomoću solarnih pretvarača FRONIUS IG i piranometra CMP 11. Iz dobijenih rezultata jasno je da je PV sistem integrisan u fasadu zgrade imao bolju ravnotežu snage od sistema na krovu od oktobra do januara. Snaga dvofacijalnih PV modula bila je veća od snage monofacijalnih. Proizvodnja dvofaznih modula veoma zavisi od koeficijenta refleksije krovne površine.