OCENA KVALITETA SEMENA POPULACIJA PARADAJZA IZ ORGANSKE PROIZVODNJE TOKOM STARENJA - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Seme šest populacija/sorti paradajza prikupljeno je u jesen 2016. godine sa različitih lokaliteta iz Srbije: zapadne (3 populacije), južne (1), severne (1) i istočne (1). Proizvodnja semena populacija paradajza u organskom sistemu gajenja izvedena je 2017. godine na lokaciji zapadne Srbije u Staroj Pazovi, potes Zovice (76 m n.v.) 44˚ 47 ’19.6" N, 20˚ 27’ 56.2" E. Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine i populacije na pokazatelje kvaliteta semena paradajza tokom 2017., 2018. i 2019. godine. Seme je čuvano u skladištu upakovano u pvc-kesama na temperaturi ispod 15ºC, RH 50%. Analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, neneormalnih klijanaca i mrtvog semena paradjza pokazala je visoko značajne razlike (р<0,01) pod uticajem faktora godina (A) i populacija semena (B). Veoma značajna interakcija (р<0,01) ispitivanih faktora u pogledu mrtvog semena paradajza dobijena je samo kod međusobnog uticaja faktora A × B. Zabeležena je visoko značajna korelacija (p≤0.001) između energije klijanja i ukupne klijavosti, i između broja neneormalnih klijanaca i mrtvog semena. Energija klijanja i ukupna klijavost sa povećanjem starosti semena opadaju, dok broj nenormalnih klijanaca i mrtvog semena raste. Rezultati ovog rada treba da daju doprinos u shvatanju značaja autohtonih populacija/sorti ne samo paradajza, već i autohtonih sorti semena ostalog povrća; odnosno da ukažu na značaj očuvanja genetičkih resursa za organsku poljoprivredu.