PRINOS I KVALITET BIOMASE CELE BILJKE ČETIRI HIBRIDA KUKURUZA ZA PROIZVODNJU SILAŽE - Terzic, Dusanka (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Kukuruz je najvažnija krmna biljka po visini prinosa i kvalitetu biomase. Najvažniji parametri kvaliteta silažnih formi hibrida kukuruza su: prinos ukupne i svarljive suve materije, sadržaj i odnosi lignoceluloznih vlakana (NDF – vlakna nerastvorna u neutralnom deterdžentu, ADF – vlakna nerastvorna u kiselom deterdžentu i ADL – lignin nerastvorljiv u 72% rastvoru sumporne kiseline), svarljivost suve materije i svarljivost NDF (NDFD) cele biljke kukuruza. Svarljivost suve materije i NDFD daju preciznije podatke o kvalitetu biomase kukuruzne biljke za silažu. U ovom radu su prikazani rezultati istraživanja prinosa zelene mase, suve materije i svarljive suve materije, kao i kvaliteta biomase (sadržaj i odnosi lignoceluloznih vlakana, svarljivost suve materije i NDF) cele biljke četiri silažna ZP hibrida kukuruza gajenih na četiri različite lokacije u Republici Srbiji. Rezultati su pokazali da se prosečan sadržaj suve materije cele biljke kretao od 28,03% (ZP 735) do 35,84% (ZP 707). Najviši prosečan prinos zelene mase od 40,4 t∙ha-1, suve materije od 14,4 t∙ha-1 i prinos svarljive suve materije cele kukuruzne biljke za sve četiri lokacija od 8,8 t∙ha-1 imao je hibrid ZP 707. Najviši prosečan sadržaj lignoceluloznih vlakana (NDF, ADF, hemiceluloze i celuloze) imao je hibrid ZP 735 koji je imao najnižu svarljivost suve materije cele kukuruzne biljke (57,24%). Najvišu prosečnu svarljivost suve materije (61,00%) i NDFD (26,20%) cele kukuruzne biljke imao je hibrid ZP 707 koji je imao i najniži prosečan sadržaj svih lignoceluloznih vlakana: NDF (52,85%), ADF (26,11%), ADL (3,31%), hemiceluloze (26,74%) i celuloze (22,80%).