GENDER INEQUALITY IN STEM AND RENEWABLE ENERGY EDUCATION IN UGANDA: MAKERSPACES AS PATHWAYS TO GENDER-RESPONSIVE LEARNING - Ал Афиф, Рафат; Nikisianli, Nikoleta; Namagambe, Aidah; Kasedde , Hillary; Pfeifer, Christoph (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
Ова студија испитује текућу родну неједнакост у угандском СТЕМ и образовном цјевоводу за обновљиве изворе енергије, постављеном у контексту тешког енергетског сиромаштва и родних оптерећења. Наглашава друштвене и иновацијске трошкове недовољне заступљености жена и истражује макерспацес као инклузивна, практична окружења. Истраживање има за циљ да постави СТЕМ путеве за дјевојчице и жене у енергетску транзицију Уганде и процијени макерспацес као катализатор за родно одговорно учење и развој вјештина. Користећи секвенцијални приступ објашњења мешовитих метода, студија укључује: (и) фокусирани преглед; (ии ) емпиријски теренски рад на универзитетима и Макерере Университи макерспаце; и (иии) три итеративна циклуса обуке тренера, који укључују анкете, интервјуе, фокус групе, запажања и прегледе артефаката, заједно са квантитативним и квалитативним анализама инклузије и педагогије. Резултати откривају дубоко укорењене структурне баријере - као што су неплаћена нега, дискриминација на тржишту рада и конкурентске културе - које ограничавају учешће жена. Добро дизајнирана обука за израду простора побољшала је техничке вјештине, повјерење и перципирану релевантност; Учешће жена се повећало током рунди обуке, иако ризик од мушке доминације остаје без циљаних мера. Студија препоручује координиране акције на више нивоа: усвајање родно одговорне педагогије, повећање заступљености жена и менторства на СТЕМ факултетима и интегрисање макерспаце-а у политике подршке и наставне планове и програме за промовисање скалабилног, родно инклузивног, практичног учења за каријере у обновљивим изворима енергије.