HYDRODYNAMICS AND MASS TRANSFER IN A VIBRATING PLATE EXTRACTION COLUMNS: HYDRODYNAMICS AND MASS TRANSFER IN A VIBRATING PLATE EXTRACTION COLUMNS - Sovilj, Milan (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
REZIME U ovom radu analizirani su eksperimentalni rezultati, preuzeti iz literature, a odnose na ispitivanje uticaja radnih parametara na hidrodinamiku i prenos mase u ekstrakcionoj koloni sa perforiranim vibracionim pločama (VPE). Razmatrani su podaci zа različite dvofazne sisteme tečno-tečno (T-T). Analizirane su sledeće hidrodinamičke karakteristike: srednji prečnik kapi, sadržaj dispergovane faze, relativna brzina faza i brzina plavljenja.Utvrđeno je da postoji uticaj radnih parametara, kao što su brzina agitacije, površinske brzinekontinualne i dispergovane faze, kao i smer prenosa mase na hidrodinamičke karakteristikeVPE kolone. Empirijske korelacije za predviđanje hidrdinamičkih karakteristika na osnovupodataka o radnim parametrima: geometriji kolone i fizičkim svojstvimatečnih fluida su prikazane i analizirane sa stanovišta primenljivosti. Pored toga, predstavljeni su i komentarisani keficijenti prenosa mase u VPE kolonama.