THIN-LAYER DRYING KINETICS AND COLOR CHANGES OF POTATO SLICES DURING FAR-INFRARED VACUUM DRYING: THIN-LAYER DRYING KINETICS AND COLOR CHANGES OF POTATO SLICES DURING FAR-INFRARED VACUUM DRYING - Mitrevski, Vangelče (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
U ovom radu analizirane su kinetika termoradijacionog vakuumskog sušenja i promene parametara kvaliteta boje kriški krompira. Eksperimentalni podaci o kinetici sušenja dobijeni su na eksperimentalnoj aparaturi projektovanoj tako da simulira industrijsku termoradijacionu vakuum sušaru. Za aproksimaciju eksperimentalnih podataka u odnosu na bezdimenzioni odnos sadržaja vlage primenjena su tri dobro poznata modela sušenja tankog sloja iz naučne i inženjerske literature, kao i model Mitrevski et al. Rezultati sprovedenih statističkih analiza pokazali su da model Mitrevski et al. ima bolje statističke pokazatelje u poređenju sa konvencionalnim modelima sušenja u tankom sloju. Određene vrednosti difuzivnosti vlage kriški krompira u ovom istraživanju kreću se u opsegu od 5.14 × 10⁻⁸ do 5.01 × 10⁻⁹ m² s⁻¹. Utvrđeno je da povećanje temperature infracrvenih grejača i nivoa vakuum pritiska negativno utiču na ukupnu promenu boje kriški krompira tokom termoradijacionog vakuumskog sušenja.