ENHANCING PEELING EFFICIENCY IN GINGER PROCESSING: A MODIFIED MECHANICAL APPROACH - OKAFOR, Izuchukwu John; ADEMOLA, Adeyemi; Departman za poljoprivredno i ekološko inženjerstvo, Univerzitet u Ibadan-u, Nigerija, Departman za poljoprivredno i ekološko inženjerstvo, Univerzitet u Ibadan-u, Nigerija; Departman za poljoprivredno i ekološko inženjerstvo, Univerzitet u Ibadan-u, Nigerija, Departman za poljoprivredno i ekološko inženjerstvo, Univerzitet u Ibadan-u, Nigerija; SULEIMAN, Abdulsamad Opeyemi; Departman za poljoprivredno i ekološko inženjerstvo, Univerzitet u Ibadan-u, Nigerija, Departman za poljoprivredno i ekološko inženjerstvo, Univerzitet u Ibadan-u, Nigerija; KEHINDE, Ayomide Amos; WILLOUGHBY, Fouad Ayinde; ANULE, Terdoo Timothy (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
Rastuća potražnja za đumbirom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji ukazala je na ograničenja ručnog ljuštenja, koje je radno intenzivno, dugotrajno i sklono gubitku proizvoda. Ova studija predstavlja dizajn, izradu i evaluaciju lokalno konstruisane mašine za ljuštenje đumbira namenjene malim i srednjim prerađivačima. Mašina je izrađena korišćenjem gvozdenog profila od 3 mm za ram i galvanizovanog čeličnog bubnja (Ø410 mm × 430 mm, debljina 1,5 mm) kao komore za ljuštenje. Pogonski motor od 6 KS, koji radi na 2400 obrtaja u minuti, obezbeđuje snagu preko konusnog zupčanika (1:1) i sistema remenica (1:6), pokrećući četiri lopatice sa četkama raspoređenim pod uglom od 180°. Voda je dodavana u odnosu 1:2 (đumbir:voda) radi olakšavanja ljuštenja i podizanja rizoma. Evaluacija performansi sprovedena je sa količinama od 10–30 kg i trajanjem ljuštenja od 10–20 minuta. Mereni parametri uključivali su efikasnost ljuštenja, stopu oštećenja proizvoda, kapacitet protoka i uštedu rada. Rezultati su pokazali optimalnu efikasnost ljuštenja od 79,4% pri količini od 20 kg i trajanju od 15 minuta, uz oštećenje proizvoda ispod 10%. Kapacitet protoka se kretao između 60–90 kg/h, a ušteda rada bila je značajna, smanjujući vreme obrade za oko 75% i potrebu za radnom snagom za oko 60% u poređenju sa ručnim ljuštenjem. Studija zaključuje da mašina efikasno povezuje ručne i industrijske sisteme, nudeći ekonomično, higijensko i efikasno rešenje za preradu đumbira. Oslanjanje na lokalno dostupne materijale obezbeđuje pristupačnost i jednostavno održavanje, dok performanse pokazuju potencijal za primenu u ruralnim i poluindustrijskim kontekstima.