PRINOS MLADOG KROMPIRA U USLOVIMA ZAPADNE SRBIJE: Mladi krompir - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2025)
Cilj istraživanja bio je da se utvrdi variranje prinosa mladog krompira u uslovima zapadne Srbije. Tokom 2021. i 2022. godine, ogled je izveden na lokalitetu KO Bogatić, područje sela Belotić (65 m nv., černozem), 44˚ 49’ N, 19˚ 32’ E. Istraživanja je izvedeno sa tri sorte krompira: jedne rane (Colomba) i dve srednje rane (Esmee i Memphis). 12 redova Sadnja je izvedena (15. marta), dok je vađenje krtola mladog krompira i ocena produktivnosti izvršena 30.06. u obe godine istraživanja. Analiza produktivnih osobina pokazala je vrlo značajne razlike (р<0,01) i (р<0,05) pod uticajem sorte (factor G). Uticaj godine (factor E) i interakcije faktora (E × G) na ispitivane produktivne osobine mladog krompira je izostao. Kod sorte Colomba u obe godine ispitivanja zabeležen je značajno veći broj krtola po biljci, u odnosu na sorte Esmee i Memphis, što je imalo rezultat obrnutu situaciju kada je u pitanju osobina prosečna masa krtole po biljci. U dvogodišnjem proseku najkrupnije krtole od 88,00 g zabeležene su kod sorte Memphis, zatim 68,50 g kod sorte Esmee, dok su najsitnije krtole u proseku od 65,0 g zabeležene su kod sorte Colomba. Kod srednje ranih sorti Esmee i Memphis konstatovan je značajno manji prinos mladog krompira, u poređenju sa ranom sortom Colomba. Utvrđena je značajna pozitivna korelacija između prinosa mladog krompira i broja krtola po biljci (r = 0.78447, p<0.05). Možemo zaključiti da je sorta Colomba zbog svoje ranostasnosti i genetske predispozicije najbrže formirala i nalivala krtole, što je direktno uticalo da ostvari i najveći prinos mladog krompira.