PLASMA-ASSISTED EXTRACTION OF COMMON NETTLE BY-PRODUCTS - Bogdanović, Mihajlo; Mladenović, Dragana; Grbić, Jovana; Lazović, Saša; Djukić-Vuković, Aleksandra (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Kopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka bogata flavonoidima, karotenoidima, fitosterolima, terpenima. Ima izuzetan farmaceutski potencijal zbog svojih antiinflamatornih, antioksidativnih i diuretskih svojstava. Koristi se u ishrani, kao čaj ili u formi suvih ili tečnih ekstrakta. U cilju pobiljšanja karakteristika, bioraspoloživosti i stabilnosti ekstrakata, koriste se ekstrakcije ekološki prihvatljivim rastvaračima, zeleni fizički tretmani i fermentacija probiotičkim bakterijama. Zeleni rastvarači kao što su voda, etanol i biokompatibilni eutektičke tečnosti su pogodni za dobijanje ekstrakata u skladu sa principima održivog razvoja. Inovativni fizički tretmani kao netermalni tretman plazmom mogu obezbediti bolju ekstrakciju i mikrobiološku stabilnost posebno vodenih ekstrakata. Takođe, fermentacije bakterijama, kao što je Ligilactobacillus salivarius, mogu da metabolišu jedinjenja prisutna u ekstraktima i biotransformišu glikozide, tanine i lignane u biološki aktivnije oblike. U radu smo ispitivali rast i antioksidativnu aktivnost vodenih ekstrakata cveta koprive dobijenih uz tretman netermalnom plazmom i potom fermentaciju sa L. salivarius. Uočen je pozitivan kombinovani efekat netermalne plazme i fermentacije na povećanje antioksidativne aktivnosti, posebno pri kraćim tretmanima netermalnom plazmom. Rezultati rada ukazuju na mogućnost primene zelenih tretmana i fermentacije za dobijanje proizvoda ekstrakta cveta koprive obogaćenih sa L. salivarius. Plazma tretman može utičati i na mikrobiološki sastav vodenih ekstrakata, kao važnog aspekta za primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.