PROFITABILITY DETERMINANTS OF MILL COMPANIES FROM THE REPUBLIC OF SERBIA - Novaković, Dragana; Novković, Nebojša; Mutavdžić, Beba; Novaković, Tihomir; Vukelić, Nataša; Šarac, Veljko; Nikolić, Srboljub (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2025)
U cilju sagledavanja uspešnosti poslovanja preduzeća koja se bave proizvodnjom mlinskim proizvoda, kao i faktora od uticaja na uspešnost ovih preduzeća, analizirano je 30 preduzeća koja su poslovala na teritoriji Republike Srbije u periodu od 2010. do 2019. godine. Profitabilnost preduzeća merena je preko indikatora ROA, a kao interni faktori od uticaja na profitabilnost posmatrani su: likvidnost, zaduženost, finansijski leveridž, pokazatelj strukture imovine, racio obrta ukupne poslovne imovine i Z-skor, kao eksterni faktori od uticaja na profitabilnost posmatrani su stopa rasta bruto domaćeg proizvoda i inflacija. Analiza prikupljenih podataka iz finansijskih izveštaja posmatranih 30 preduzeća započeta je primenom deskriptivne statistike kako bi se stekla jasnija slika o poslovanju ovih privrednih subjekata, kao i o privrednom okruženju u kojem posluju. Nakon sprovedene deskriptivne statističke analize primenjen je metod panel regresione analize kako bi se utvrdilo koji od posmatranih internih i eksternih faktora imaju uticaj na profitabilnost mlinskih preduzeća. Na osnovu ocenjenog panel regresionog model utvrđeno je da se kao statistički značajni faktori od uticaja na profitabilnost posmatranih preduzeća izdvajaju: likvidnost, finansijski leveridž, struktura imovine, racio obrta ukupne poslovne imovine, Z-skor i inflacija. Od izdvojenih značajnih faktora pozitivan uticaj na profitabilnost imao je samo Z-skor, dok su ostali faktori negativno uticali na profitabilnost posmatranih preduzeća