OCENA POKAZATELJA KVALITETA SEMENA HIBRIDA PAPRIKE TOKOM KLIJANJA: Kvalitet semena paprike - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja hibrida i podloge za ispitivanje klijavosti na pokazatelje kvaliteta semena paprike. Dobijeni rezultati treba da daju odgovor da li primena različitih podloga za ispitivanje klijavosti može dovesti do neslaganja između rezultata ispitivanja u pokazateljima kvaliteta kod hibridnog semena paprike. Ispitivani su tri različita hibrida paprika: KG 2025 F1, KG 2129 F1 i KG 2032 F1 na dve različite podloge (filter papiru (TP) i supstratu (S)). Statistička analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, bolesnih klijanaca i mrtvog semena pokazala je visoko značajne razlike (р<0,01) pod uticajem faktora hibrid (G), dok je uticaj hibrida na broj nenormalnih klijanaca izostao. Faktor podloga (M) značajno je uticala na nivou (р<0,01) na sve ispitivane pokazatelje kvaliteta, osim na ukupnu klijavost. Veoma značajna interakcija (р<0,01) ispitivanih faktora u pogledu svih ispitivanih pokazatelja kvaliteta semena paprike dobijena je kod međusobnog uticaja faktora G × M. Kod hibrida KG 2025 F1 konstatovana je prosečno vrlo značajno veća energija klijanja i ukupna klijavost, u odnosu na ostala dva hibrida. Ispitivani hibridi su značajno brže klijali sedmog dana u proseku za 26% na podlozi (TP), u odnosu na utvrđenu energiju klijanja na podlozi (S). Na podlozi (TP) konstatovan je značajno manji broj nenormalnih i bolesnih klijanaca u odnosu na podlogu (S). Visoko negativna značajna korelacija (r = -0,90951, p≤0.001) zabeležena je samo između ukupne klijavosti i bolesnih klijanaca. Ostvareni rezultati ukazuju da primena različitih podloga za ispitivanje klijavosti hibridnog semena paprike može dovesti do nepodudarnosti dobijenih vrednosti kod svih ocenjivanih pokazatelja kvaliteta.