KVALITET SEMENA LUCERKE IZ RAZLIČITIH REGIONA SRBIJE U PERIODU ČUVANJA DO 42 MESECA - Stanisavljević, Rade (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
U овом istraživanju su prikazani rezultati ispitivanja kvaliteta semena lucerke kolekcionisane iz tri regiona Srbije: u svakom regionu su ispitivane partije semena sa šest lokaliteta. Ispitivani su sledeći parametri: udeo semena; dormantnog, klijalih, mrtvog% i udeo nenormalnih klijanaca (%). Analiza kvaliteta semena je rađena nakon čuvanja šest, osamnaest, trideset, i četrdeset dva meseca. Najbolji kvalitet semena je ostvaren nakon trideset (klijavost 91%) i osamnaest meseci čuvanja semena (klijavost 89%). U periodu čuvanja od 42 meseca povećalo se učešće mrtvog semena (8%) i nenormalnih klijanaca (7%), a klijavost je opala na 84%. U perodu čuvanja od šest meseci učešće dormantnog semena od 21% je uticalo na klijavost koja je bila 77%, bez obzira na nizak udeo mrtvog semena (1%) i nenormalnih klijanaca (2%).