REAKCIJA PARAMETARA KVALITETA SEMENA ULJANE REPICE NA HEMIJSKI TRETMAN - Ovuka, Jelena (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Uljana repice spade u vodeće uljane biljne vrste u svetu koja se koristi za različite namene u prehrambenom, stočnom i industrijskom sektoru. Prvi uslov za uspješnu proizvodnju i postizanje visokih prinosa je osiguranje kvalitetnog semena, što osim visoke vitalnosti semena podrazumeva i dobru zaštitu klijanaca. Cilj je osigurati optimalan broj biljaka po hektaru, što je ujedno i osnovni preduslov za postizanje visokih prinosa. Kvalitetno tretiranje semena pokazalo se kao najbolje rešenje za zaštitu biljaka u početnim fazama razvoja. U ovom istraživanju seme je tretirano fungicidima sa a.m. karboksin + tiram i fluopikolid + fluoksastrobin, kao i insekticidom sa a.m. flupiradifuron, a kontrola je bilo netretirano sjeme. Tretmani su imali značajan uticaj na energiju klijanja, klijavost semena, broj abnormalnih klijanaca, dužinu i masu klijanaca. Tretman fungicidom fluopikolid + fluoksastrobin imao je najveći pozitivan uticaj na većinu ispitivanih parametara, dok je tretman karboksin + tiram + flupiradifuron imao najveći negativan uticaj na parametar klijavosti semena.