UTICAJ CENE KUKURUZA I SOJE NA CENU TOVNIH PILIĆA - Tekić, Dragana; Šarac, Veljko; Mutavdžić, Beba; Vukelić, Nataša; Novakovic, Tihomir; Milić, Dragan; Miljatović, Aleksandar (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
S obzirom na značajnu ulogu kukuruza i soje u spravljanju hrane za tovne piliće, u okviru ovog istraživanja analiziran je uticaj cene kukuruza i soje na cenu tovnih pilića. Predmet ovog istraživanja su cenovne karakteristike kukuruza, soje i tovnih pilića na području Republike Srbije, u period od 2004-2022. godine. Primarni cilj ovog istraživanja je da se utvrdi uticaj cene kukuruza i cene soje iz prethodne godine na cenu tovnih pilića iz tekuće godine. Statistička obrada podataka izvedena je primenom deskriptivne statistike, a za utvrđivanje uticaja cene kukuruza i soje iz prethodne godine na cenu tovnih pilića iz tekuće godine primenjen je metod višestruke linerne regresije. Rezultatima deskriptivne statističke analize utvrđeno je da je prosečna cena tovnih pilića, u posmatranom periodu, iznosila 103.13 din/kg, dok je prosečna cena kukuruza iznosila 14.83 din/kg, a prosečna cena soje 36.35 din/kg. Rezultat ocenjenog regresionog modela ukazuje na to da se sa povećanjem cene kukuruza i soje iz prethodne godine može očekivati rast cene tovnih pilića u narednoj godini.Takođe, rezultati regresionog modela ukazuju na to da je samo uticaj cene kukuruza bio statistički značajan, tj. da se sa povećanjem cene kukuruza u prethodnoj godini za 1 dinar može očekivati povećanje cene brojlera za 3.766 din/kg u tekućoj godini.