DEKARBONIZACIJA PROCESA PROIZVODNJE MARGARINA KORIŠĆENJEM KROVNIH FOTONAPONSKIH PANELA I KOGENERACIJE - Gordić, Dušan; Nikolić, Jelena; Josijević, Mladen; Aleksić, Aleksandar; Vukašinović, Vladimir (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
U radu je predložena metodologija za definisanje optimalnog rešenja integrisane primene kogeneracije i krovnih fotonaponskih panela, sa ciljem minimizacije emisije CO2 u industrijskom preduzeću. Metodologija se zasniva na integralnom korišćenju tehnika izrade energetskih pregleda (analize tokova energije i materijala u proizvodnom procesu i definisanja zavisnosti potrošnje električne energije i toplote u funkciji od obima proizvodnje) i matematičke optimizacije (linearno programiranje). Na osnovu kreiranih profila potrošnje, tehničkih ograničenja i zakonske regulative razmatrana je mogućnost za postavljanje krovnih fotonaponskih PV panela na odgovarajućoj lokaciji i implementacija odgovarajućih kogeneracionih tehnologija. Predložena metodologija je primenjena i testirana na postrojenju za proizvodnju margarina. Integrisanom primenom kogeneracije (gasnih motora) i PV panela, ukupno smanjenje emisije CO2 bi iznosilo 56% ukoliko bi PV paneli bili instalirani na kompletno dostupnoj površini krova, odnosno do 44,5% ukoliko bi bilo insalirano 150 kW u skladu sa novopredloženom nacionalnom regulativom.