Tehnologije konverzije bioenergije: Pregled i studija slučaja - Al Afif, Rafat; BIKIĆ, Siniša; Radojcin, Milivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Pretvaranje organskog otpada i energetskih useva u gorivo pomoglo bi društvu proizvodnjom čistog goriva iz regenerativne sirovine. Industrijska biogoriva mogu biti nezagađujuća i održiva ako su pravilno povezana sa prirodnim ekološkim ciklusima. Uobičajeni metod proizvodnje toplote i energije iz bioenergije je gasifikacija biomase. Štaviše, piroliza i hidrotermalna karbonizacija su obećavajući termohemijski procesi za pretvaranje biomase u tečna goriva i hemikalije. Anaerobna digestija je još jedan dobro uspostavljen metod koji uspešno transformiše organske otpadne materije u biogas. Svrha studije je da prikaže pregled trenutnih tehnologija konverzije bioenergije i da se obezbede kvantitativni podaci i interpretacija toplotne vrednosti, približne i elementarne analize i prinosa proizvoda specifičnih za obnavljanje bioenergije iz nekih odabranih materijala biomase kao što je otpad iz mlinaca maslina i pamučne stabljike. Štaviše, neki proizvodi iz konverzije (npr. biočađ iz pirolize) mogu se koristiti kao aditiv zemljištu za obnavljanje hranljivih materija i ugljenika u zemljištu. Ovo poslednje može dodatno da služi kao skladište vode. Stoga, korišćenje biomase ima potencijal da bude značajan izvor energije i prilika za smanjenje ekoloških problema i finansijskih troškova. Ova studija doprinosi potrebnom razumevanju energije dobijene iz toplotnih i bioloških konverzija proizvoda biomase. U tom kontekstu, u skladu sa karakteristikama različitih vrsta biomase, treba primeniti odgovarajuće postojeće metode za proizvodnju bioenergije kako bi se ostvarile ekološke, ekonomske i energetske koristi. Studija je zaključena nekim komentarima o budućem potencijalu ovih procesa.