VARIJABILNOST BROJA I MASE 1000 SEMENA KOROVA PRISUTNOG U NATURALNOM SEMENU LUCERKE SA RAZLIČITIH LOKALITETA U SRBIJI - Stanisavljević, Rade (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
REZIME Lucerka je naznačajnija višegodišnja i višeotkosna krmna leguminoza u Srbiji. Proizvodnja semena je sa brojnim problemima što uzrokuje visoku varijabilnost za prinos. Jedan od problema u ovoj proizvodnji čine i semena korova koja se nakon ubiranja nalaze u naturalnom semenu lucerke. Na drugoj strani za stavljanje semena u promet minimalna čistoća semena mora da bude viša od 95 %. Dozvoljeno je do 2 % drugih vrsta i do 0.5 % korova, ali u semenu lucerke ne smeju da budu prisutni karantinski korovi kao što su: vilina kosica (Cuscuta spp.) i štavelj (Rumex spp). U ovim istraživanjima su predstavljeni rezultati varijabilnost broja semena i mase 1000 semena detektovanih korova u naturalnog semena pet partija semena lucerke sa različitih lokaliteta u Srbiji, tokom tri godine. U naturalnom semenu lucerke je detektovano seme sledećih korova: Sinapis arvensis L., Amaranthus retroflexus L., Rumex obtusifolius L., Cuscuta campestris Yunk., Rumex acetosella L., Plantago lanceolata L., Plantago major L., Rumex crispus L., Galium aparine L., Convolvus arvensis L. Varijabilnost broja semena detektovanih korova bila je visoka za divlji sirak- Sorghum halepense (L.) Pers. (CV% = 14.78 u 2022.), do CV% = 65.47 za uskolisnu bokvicu - Plantago lanceolata L. u 2020. godini. i za masu 1000 semena od CV% = 5.869 P. lanceolata L. (2020.), do CV% = 34.41 za R. crispus L. (2022.).