UTICAJ PRINOSA I PARITETA CENA PŠENICE I KUKURUZA IZ TEKUĆE GODINE NA SETVENU STRUKTURU NAREDNE GODINE - Novković, Nebojša; Mutavdžić, Beba; Vukelić, Nataša; Tekić, Dragana; Novakovic, Tihomir; Šarac, Veljko; Nikolić, Srboljub (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Predmet ovog istraživanja su proizvodne karakteristike i paritet cena pšenice i kukuruza u Republici Srbiji. Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi da li postoji veza između prinosa i pariteta cena pšenice i kukuruza iz tekuće godine i setvene strukturu naredne godine ova dva useva. Analiza je izvedena za period od 2011-2021. godine. Statistička obrada analiziranih proizvodnih parametara i pariteta cena izvedena je primenom deskriptivne statističke analize, a za utvrđivanje uticaja prinosa i pariteta cena iz tekuće godine na setvenu strukturu naredne godine primenjen je model višestruke linerne regresije. Rezultatima istraživanja utvrđeno je da su prosečne površine pod pšenicom, u posmatranom periodu, iznosile oko 600 hiljada hektara, dok su prosečne površine pod kukuruzom bile za oko 400 hiljada hektara veće od površina pod pšenicom, površine obe posmatrane kulture bile su relativno stabilne u posmatranom periodu. Prinos pšenice u posmatranom periodu bio je relativno stabilan, dok je prinos kukuruza pokazao značajne varijacije., Prosečna proizvodnja kukuruza iznosila je oko 3,6 miliona tona, tj. bila je 2,3 puta veća u odnosu na prosečnu proizvodnju pšenice. Paritet cena pšenice i kukuruza iznosio je prosečno prosečno 1,12. Rezultatima regresionih modela utvrđen je statistički značajan uticaj prinosa i pariteta cena pšenica/kukuruz iz tekuće godine na površine pod pšenicom i kukuruzom u narednoj godini.