PROMENA POKAZATELJA KVALITETA SEMENA RAZLIČITIH HIBRIDA KRASTAVCA TOKOM PET GODINA STARENJA: Starenje semena krastavca tokom čuvanja - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine i hibrida semena na najznačajnije pokazatelje kvaliteta semena krastavca. Dobijeni rezultati treba da daju doprinos razumevanju smanjenja vrednosti pokazatelja kvaliteta visoko hibridnog semena krastavca tokom starenja. Ispitivanje kvaliteta semena tri različita hibrida krastavca: Centauro F1, Edona F1 i Solatio F1, izvedena su tokom pet godina (2018 - 2022). Analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, nenormalnih klijanaca i mrtvog semena krastavca pokazala je visoko značajne razlike (р<0,01) pod uticajem pojedinačnih faktora godina (A) i hibrida semena (B), kao i njihove interakcija (A × B). Prosečna ukupna klijavost ispitivanih hibrida po godinama sporo opada i najniža je 94% u petoj (2022) godini. Dobijene vrednosti ukupne klijavosti posle pet godina ocenjivanja su visoke, jer prelaze zakonom dozvoljeni minimum od 80% za stavljanje semena krastavca u promet. Utvrđena je jaka pozitivna korelacija između energije klijanja i ukupne klijavosti (r = 0,95635, p<0,001) i između broja nenormalnih klijanaca i mrtvog semena (r = 0,92301, p<0,001). Kao što se očekivalo, konstatovana visoka negativna korelacija (p < 0.001) između energije klijanja: procenta nenormalnih klijanaca (r = -0,94535) i mrtvog semena (r = -0,93255). Takođe, jaka negativna korelacija (p < 0,001) konstatovana je između ukupne klijavosti: nenormalnih klijanaca (r = - 0,97497) i mrtvog semena (r = -0,98545). Dobijeni rezultati ukazuju da se energija klijanja i ukupna klijavost visoko hibridnog konvencionalnog semena krastavca zanačajno smajuje tek od treće godine starenja, ali samo kod hibrida Edona F1. Ključne reči: krastavac, hybrid, klijavost