INTEGRALNO BRAŠNO OD KUKURUZA RAZLIČITE BOJE ZRNA KAO IZVOR MAKRO- I MIKRO- NUTRIJENATA - Nikolić, Valentina (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Kao predmet ovog istraživanja korišćena su četiri komercijalna integralna brašna dobijena od genotipova kukuruza različite boje zrna proizvedenih u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“. Prikazane su vrednosti glavnih hemijskih komponenata, kao i mineralnih hranljivih materija, antioksidanata i pojedinih vitamina integralnog brašna dobijenog od hibrida belog zubana, hibrida kukuruza žutog kokičara, sorte crvenog zubana i populacije kukuruza plavog kokičara. Sva brašna su imala visok sadržaj vlakana (6,9-10,4%), dok se sadržaj proteina kretao od 8,5% do 12,2%. Visok nivo antocijana utvrđen je u integralnom brašnu kukuruza plavog zrna (910,00 mg CGE/kg, pri čemu je u žutom kukuruznom brašnu utvrđen visok sadržaj karotenoida (26,5 mg βCE/kg). Ukupni antioksidativni kapacitet bio je najniži u belom (15,50 mmol Trolox Ek/kg), a najviši u plavom kukuruznom brašnu (37,60 mmol Trolox Eq/kg). Sva ispitivana integralna brašna sadržala su visok nivo kalijuma i magnezijuma, kao i visok sadržaj mikroelemenata, odnosno gvožđa, cinka, bakra i mangana. Ovi rezultati pokazuju da se integralna ZP kukuruzna brašna mogu koristiti kao funkcionalni sastojci hrane sa potencijalnim zdravstvenim prednostima.