ISTRAŽIVANJA TEŽINSKE STABILNOSTI BILJAKA NA JESENOM ZOBU (AVENA SATIVA L.) - MADOSA, Emilian; CIULCA, Sorin; VELICEVICI, Giancarla; CIULCA, Adriana; SASU, Lavinia; POPESCU, Sorina; AVADANEI, Constantin (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Cilj rada bio je da se proceni stabilnost mase zrna po biljci u jesenjem zobu. Studija je sprovedena tokom tri godine, ispitivanjem 73 genotipa jesenjeg ovsa. Eksperimentalni podaci su obrađeni u nekoliko modela linearne regresije. Utvrđene vrednosti su varirale u zavisnosti od genotipa i klimatskih uslova ogledne godine. Proizvodnja/biljka je imala najveću stabilnost i najnižu interakciju genotip k okruženje u odnosu na Valiant, Solva, 4484, Emperor genotipove. Visoke vrednosti mase zrna po biljci povezane su sa dobrom stabilnošću genotipova Blamouth, PA725-6113. U genotipovima Boer, Marettos Anderson, PA621-3274 utvrđen je snažan uticaj interakcije genotipa k okruženja. U korišćenju jesenje germplazme ovsa za poboljšanje proizvodnje zrna na biljci, genotip ima odlučujuću ulogu. Nesavršene korelacije utiču na interakciju genotip k okruženje u proporciji od 66,5%.