ZAJEDNIČKI I DIREKTNI EFEKTI GENOTIPA I EKOLOŠKIH USLOVA SREDINE NA PRINOS HIBRIDNOG SEMENA KUKURUZA I KOMPONENTI PRINOSA - Tabaković, Marijenka (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Cilj ovog rada bio je da se oceni uticaj uslova sredine i genotipa na prinos tri linije kukuruza i morfološke osobine klipa. U radu je korišćeno seme tri linije kukuruza, u dvogodišnjem ogledu 2018 i 2019 godine, na jednoj lokaciji. Parametri koji su posmatrani bili su prinos, apsolutn masa semena, zapremina, dužina klipa i debljina klipa. Prosečan prinos za sve linije u prvoj godine bio je 6,13 a u drugoj 4,66t/ha. Značajan efekat ekoloških uslova bio je I na apsolutnu masu semena 327,56 u prvoj godini I 251,77 u drugoj godini. Ovako velika razlika u masi semena odrazila se I na ukupan odnos sitne I krupne frakcije semena na klipu. U prvoj godini odnos SF/KF bio je 18,47/78,49%. U Drugoj godini odnos SF/KF je bio 45,15/40,08%. Kvalitativna zavisnost prinosa I morfoloških osobina klipa I semena, iznosila je R2 0.514. Sve morfološke osobine semena međusobno značajno koreliraju na oba nivou značajnosti (p≤0,01, p≤0,05). Praćenje i analiza vremenskih promena na lokalnom nivou, modeliranje temperaturnih uslova vazduha i zemljišta, kao i padavina, od presudnog su značaja za uspostavljanje novih sistema gajenja ratarskih proizvoda.