MOLEKULARNA DETEKCIJA FUSARIJUMSKIH INFEKCIJA U PŠENICI - MERA PROCENE KVALITETA - Popescu, Sorina; Boldura, Oana Maria; Borozan, Aurica; Madosa, Emilian (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Cilj ovog rada je bio da se proceni 50 uzoraka pšenice prikupljenih sa različitih lokacija u zapadnoj Rumuniji na osnovu mikrobioloških, molekularnih i toksikogenih testova kako bi se utvrdila njihova korelacija kada su analizirane vrste roda Fusarium. Za procenu rane gljivične infekcije korišćeno je prisustvo toksina utvrđeno biohemijskom ELISA (Enzime-Linked Immunosorbent Assai), DNK analizom zasnovanom na PCR (Polimerase Chain Reaction), pa čak i tačna identifikacija vrsta korišćenjem specifičnog sekvenciranja gena. S obzirom na to da je u Rumuniji prevalenca infekcija Fusarium graminearum i Fusarium proliferatum najvažnija, može se reći da skrining sa prajmerima specifičnim za gljivične vrste obezbeđuje preliminarni test za identifikaciju gljivične infekcije pre perforacije.