Bacillus velezensis – BIOKONTROLNA AKTIVNOST MIKROBIOLOŠKE BIOMASE I EKSTRACELULARNIH JEDINJENJA PROTIV Xanthomonas spp. - Pajčin, Ivana; Vlajkov, Vanja; Dodić, Jelena; Loc, Marta; Grahovac, Mila; Grahovac, Jovana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Bacillus velezensis je nova biokontrolna vrsta koja ispoljava nekoliko mehanizama biološke kontrole biljnih patogena, uključujući antibiozu, proizvodnju drugih vrsta antimikrobnih jedinjenja, kao što su isparljiva organska jedinjenja, direktnu kompeticiju u pogledu hranljivih materija i prostora za rast, kao i indukciju imunog odgovora biljaka prema patogenima. Cilj ovog istraživanja bila je procena potencijala soja Bacillus velezensis IP22, gajenog na optimizovanoj podlozi sa glicerolom kao izvorom ugljenika, za in vitro suzbijanje fitopatogenih sojeva roda Xanthomonas - Xanthomonas campestris i Xanthomonas euvesicatoria. Ispitani su različiti potencijalni biokontrolni agensi: kultivaciona tečnost, koji sadrži biomasu Bacillus velezensis IP22 i proizvedene ekstracelularne metabolite, i supernatant oslobođen biomase dobijen centrifugiranjem kultivacione tečnosti (10000 rpm, 10 min), koji je sadržao samo proizvedena ekstracelularna jedinjenja. Pored toga, uzorci supernatanta su podvrgnuti termičkom tretmanu da bi se utvrdilo da li u supernatantu postoje termosenzitivna ekstracelularna jedinjenja. Vakuum uparavanje je izvedeno sa ciljem koncentrisanja uzoraka supernatanta kako bi se uporedio efekat veće koncentracije ekstracelularnih jedinjenja na rast patogena. Rezultati su pokazali prosečne prečnike zona inhibicije od 66,00 mm za uzorke kultivacione tečnosti, 25,67 mm za uzorke supernatanta, 10,00 mm za termički tretirane uzorke supernatanta i 43,50 mm za uzorke koncentrovanog supernatanta. Dalja istraživanja u ovoj oblasti treba da obuhvate optimizaciju proizvodnih procesa u cilju maksimizacije sadržaja biomase Bacillus velezensis IP22 i/ili biosinteze antimikrobnih metabolita, kao i njihovu preciznu identifikaciju i karakterizaciju radi boljeg razumevanja mehanizama biokontrolne aktivnosti protiv fitopatogena Xanthomonas spp.